IZVJEŠTAJ O POSJETI UČENIKA II RAZREDA MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA – POTOČARI

IZVJEŠTAJ O POSJETI UČENIKA II RAZREDA MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA – POTOČARI

 

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, u petak 12. 10. 2018. godine, realizirana je posjeta Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. 

Učenici II razreda u pratnji odjeljenjskih starješina krenuli su ispred Zemaljskog muzeja u 8:00h. Grupa je u Potočare stigla u 12:00h nakon čega je uslijedio obilazak Multimedijalne sale u kojoj su učenici pogledali film u trajanju od 30 minuta o dešavanjima u Srebrenici tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu, potom su imali priliku obići novootvoreni Muzej i stalnu postavku „Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice“. 

Učenici cu obišli i Fabriku akumulatora u Potočarima, u neposrednoj blizini Memorijalnog centra, zgradu iz predratnog doba koju je koristio holandski bataljon UN-a kao svoje sjedište 1994. i 1995. godine, mjesto je gdje su Srebreničani jula 1995. mislili naći spas. 

Nakon obilaska Fabrike učenicima je održan historijski čas u krugu Memorijalnog centra, prilikom čega su učenici imali priliku poslušati mnogobrojne činjenice o dešavanjima u Srebrenici i okolini Srebrenice od 1992. do jula 1995. godine. 

U 15:00h sati učenici su napustili Memorijalni centar i zaputili se u pravcu Srebrenice gdje su napravivši krug autobusima kroz grad krenuli natrag prema Sarajevu. U Sarajevo su stigli prema planiranom rasporedu, u 19:00h. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.